Een ambitieuze vereniging die verenigt!

Nieuwsbrief

Weet wat er speelt bij jouw vereniging. Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief.


Typ bovenstaande code over.

Mijmeringen van een voorzitter – 35

Het aantal PERSCO’s van M, H & I(rma) accelereert met dezelfde snelheid als de aantallen van mijn mijmeringen. De PERSCO waar we afgelopen vrijdag mee werden verrast, werd als gevolg van de dramatisch stijgende besmettingscijfers dus een week naar voren geschoven. Er zat dit keer slechts twee weken tussen beide PERSCO’s. En ‘du moment’, dat er sprake is van een PERSCO begin je de “nattigheid” van het Haagse lekkageproces te voelen en word je geconfronteerd met een groeiend mediacircus. 
 
In mijn laatste mijmeringen meldde ik al, dat je geen hogere wiskunde gestudeerd hoeft te hebben om te begrijpen, dat de huidige aantallen dagelijkse besmettingen wel moet leiden tot overvolle ziekenhuizen. En de daarmee gepaard gaande - te zware - druk op de medewerkers in die ziekenhuizen. Tel daarbij de zinspelingen op een met grote snelheid naderende ‘code-zwart’ nog eens op. En alle ingrediënten voor een nog grotere dreiging van de tweedeling – de polarisatie - in de Nederlandse samenleving is daar.
 
Zo hoopte het kabinet na de voorlaatste PERSCO dat de genomen maatregelen:
·       geen toeschouwers meer op de sportcomplexen bij de sport (halve lockdown, toch?);
·       horeca om 20:00 uur dicht (lijken toch de eerste “tekenen” van de avondklok);
·       niet-relevante winkels vroeger sluiten;
·       mondkapjes weer uit de kast;
·       wetgeving om de anderhalve meter te kunnen handhaven
zou leiden tot een daling van het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames. Nou…. inmiddels lijkt toch wel bewezen, dat sport, de horeca en niet-relevante winkels echt niet de grootste aanleiding tot virusverspreiding zijn. Als ik mijmer, wat deze maatregelen immers hebben opgeleverd….. zie ik slechts stijgende besmettingscijfers. Rendement… NUL komma NUL.!
 
De aanloop naar zo’n PERSCO is eigenlijk één groot mediacircus. Kranten, radio, televisie, maar ook social media en wat dies meer, lijken allemaal al te weten, wat er vrijdag over onze hoofden uitgestrooid gaat worden. (en dat heeft niets met Sinterklaas te maken). Allerlei “helderzienden” blikken, al dagen - turend in het koffiedik van het bakkie koffie voor hun neus - alvast naar aanstaande vrijdag. Behalve natuurlijk onze voormalige viroloog (of moet ik zeggen vinoloog?) Ab Oosterhuis, die het naderende onheil telkens uit zijn “glaasje-rood” haalt. Verdomd… je zou haast gaan denken, dat hier een verdienmodel achter moet zitten! Die mensen “voorspellen” toch allemaal niet zonder er voor betaald te worden?
 
Voorafgaand aan de PERSCO verneem ik nog, dat H(ugo) vanmiddag de 2D fase in de zorg heeft afgekondigd. Wat betekent, dat kritieke zorg wordt uitgesteld en Defensie te hulp zal snellen. Dus geen nieuwe chemotherapie of niertransplantaties of andere planbare zorg meer….(zucht….). En inmiddels blijken . En inmiddels blijken één op de drie operatiekamers niet meer in gebruik..
 
En om het allemaal nog onduidelijker of warriger te maken duikt daar ineens een nieuwe variant van het Coronavirus op in Zuid-Afrika en niemand kan nog zeggen of het besmettelijker, gevaarlijker of te bestrijden is. Ook “bungelen” we zwaar “op degradatie” in het rechterrijtje, waar het gaat op de boosterprikken (3e vaccinatie). Oh ja…. de medewerkers in de teststraten en de vaccineercentra hangt ontslag boven het hoofd, omdat tijdelijke contracten niet meer verlengd kunnen worden, dan wel niet omgezet naar vaste contracten. Dan durf ik me toch af te vragen of we in dit land, na dik anderhalf jaar pandemie, al iets geleerd hebben van crisismanagement?
 
De attente lezer begint inmiddels wel begrijpen, dat mijn mijmeringen meer en meer neigen naar donkere wolken, die zich aan het samenpakken zijn boven onze hoofden. Er hangen zwaardere maatregelen in de lucht en het lijkt, dat zowel links als rechts inmiddels pleit voor een harde lockdown.
 
Als ik dan bij de aanvang van de PERSCO mee ga luisteren hoor ik voor onze sport verpletterend nieuws. Ik zit daar met open mond en vraag me af zijn ze nou helemaal “van-de-ratten-besnuffeld”???
·       geen toeschouwers/publiek op de sportcomplexen bij de sport (OK… zelfde maatregel blijft);
·       Sportcomplexen sluiten om 17:00 uur.!! Dan gaan douches, kantine en het toegangshek op slot. (hier dus de “open-mond”). De sport krijgt een middag-/en avondklok!! Er mag na 17:00 uur niet meer getraind worden. M, H & consorten – ik betrek I(rma) hier even niet in – laten het staken van de voetbalcompetities over aan clubs en KNVB. Amateurvoetbal zonder gerichte trainingen. Wie bedenkt dit..????
·       horeca ook om 17:00 uur dicht (Hier ook middagklok net als bij de sport);
·       niet-relevante winkels vroeger – 17:00 uur - sluiten (ook middagklok!);
·       de cultuursector (wij mogen vanavond nog nèt naar de Muze: Youp van ’t Hek) en amateursportclubs moeten de deuren sluiten tussen 17:00 en 05:00 uur) (middag-/avondklok, dus)
·       mondkapjes weer uit de kast (nu ook voor de scholieren – vanaf groep 6);
·       wetgeving om de anderhalve meter te kunnen handhaven (afgelopen week rond gekomen).
 
Ik hoop, dat al die maatregelen – laat ik het voor mezelf “zwabberbeleid” noemen - voor jullie nog allemaal duidelijk is en dat jullie “door de bomen het bos nog zien”. Want eerlijk is eerlijk, ik raak hier helemaal de weg kwijt.  ’t Lijkt op z’n zachtst – en parlementair - gezegd wat verwarrend allemaal. We zitten voor wat betreft de voetbalsport in een middag-/avondlockdown.
 
De scholen blijven voorlopig – overigens de grootste virusverspreiders die garant staan voor 20% van de besmettingen en dan heb ik het nog niet eens over wat er van de scholen naar de ouders aan besmettingen gebracht wordt – open. Wat mij betreft ook behoorlijk verwarrend, net als:
·       Je mag tot 17:00 uur sporten/voetballen, maar mag je er niet naar kijken.
·       Lunchen in een restaurant mag, maar dineren… hò maar.
·       In de kortere tijd, dat winkels open zijn, kom je meer mensen tegen die naar dezelfde winkels willen.
·       En zo kan ik nog even doorgaan….
 
Je kunt je afvragen, of hiermee de deur nu voor het virus is dichtgeslagen. Die lijkt voor de sport in ieder geval behoorlijk dicht geslagen. En voor het overige zie ik alleen een (flinke) kier. Ik ben onthutst.
 
Jeetje…. en dat allemaal met de feestdagen voor de deur. Of wat daar straks nog van over gaat blijven. Ik hoop, dat jullie daar wel van kunnen gaan genieten.
 
Met sportgroet.!
Herman Meijvogel
(voorzitter)