Een ambitieuze vereniging die verenigt!

Nieuwsbrief

Weet wat er speelt bij jouw vereniging. Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief.


Typ bovenstaande code over.

Mijmeringen van de voorzitter (6)

Nou….. ik zat er helemaal klaar voor. Om in Sinterklaastermen te mijmeren…. “vol verwachting klopte mijn hart!”  Want voor mezelf ben ik al flink aan het rekenen geweest, de afgelopen weken. Veronderstel, dat de MP (Rutte) vandaag, dinsdag, 19 mei - gaat besluiten, dat de terrassen vanaf 1 juni – of liever enkele dagen eerder in verband met het Pinksterweekend – open mogen, wat gaat dat dan voor onze club betekenen? Ik kon me zo maar twee dingen bedenken:
1. Dan mogen de ouders wellicht ook weer het sportpark betreden.
2. SJC heeft ook een terras. Mag dat dan ook open? Komt er op de Lageweg weer een “tapje” op tafel?
3. Gaan we elkaar op gepaste afstand weer ontmoeten en spreken?
4. Of….. nu schuift er een heel donkere wolk mijn hersenpan binnen…. Mogen de kantines echt pas per 1 september open?

Het werd die 19de mei een beetje een deceptie voor mij. Geen woord over de sport in het algemeen of de voetbalsport in het bijzonder. Dus…. nog geen ouders op het sportpark! Het terras en de kantine aan de Lageweg gaan NIET open. En zelfs voor de fitnesscentra nog geen enkele helderheid. Heel duidelijk werden de regels nog eens neergezet:
1. “Blijf thuis” wordt vanaf vandaag “Vermijd drukte”. Welk een rekbaar begrip. Wat een verschrikkelijke onduidelijkheid! Hoe gaan de BOA’s daarop handhaven? Als jij het weet, mag je het me vertellen.2.Houd 1½ meter afstand in ere. Geen verandering met de situatie tot nu toe
2. “Werk zoveel mogelijk thuis”. Geen verandering.
3. Als je hoest dan blijf je thuis. Geen verandering.
4. Als er in het gezin iemand ziek is blijf je thuis. Geen verandering.
6. Handen wassen tot ze pijn doen. Geen verandering.
7. Persé geen handen schudden. Geen verandering.

Zat ik daarvoor vanavond een uur lang op de bank? Te wachten op geen enkel verlossend woord van de MP voor de sport? Steeds duidelijker werden de contouren tussen mijn oren. 
1. De terrassen in Nederland mogen vanaf 1 juni 12:00 uur worden gebruikt. En de horeca mag maximaal 30 gasten – op afspraak en na een check-in gesprek – verwennen. 
2. Het openbaar vervoer gaat volledige dienstregeling draaien, maar mag 40% van de capaciteit benutten.
3. Bioscopen, musea en monumenten gaan weer open, waar overigens dezelfde regels gelden als voor de horeca. Dus op afspraak en na een check-in gesprek.
4. Scholen in het voortgezet onderwijs gaan weer open en les geven.
5. Op 1 juli gaan douche- en toiletruimtes op campings en vakantieparken weer open.
6. En op diezelfde dag mogen horeca en culturele instellingen mogelijk 100 gasten in plaats van 30 ontvangen.
7. En de sportverenigingen…. daar werd met geen woord over gerept.

Met andere woorden: tot 1 september mogen ouders niet langs de lijn naar de verrichtingen van hun kinderen kijken. Blijven de kantines en kleedkamers dicht. Ik zie even niet meer, hoe ik zoiets kan verdedigen. En dat wordt dan met het grootste gemak “het nieuwe normaal” genoemd. Met droge ogen, nota bene! Horeca wel, sport niet! De logica gaat volledig aan mij voorbij. En als de kinderen dan aan het trainen zijn, zie ik de ouders langs de Van Berckelweg staan kijken naar hun “kids” die op het sportcomplex aan het trainen zijn. Bizar ervaarde ik ook de woorden van de MP toen hem de vraag werd gesteld als vier of meer mensen bij elkaar zaten of groepeerden. Waarop hij zich – met droge ogen – liet ontvallen, dat grote groepen al snel tot een evenement zouden leiden en dat dat dan weer vergunningplichtig was. En voor evenementen staat nog altijd de datum van 1 september aanstaande! Ik zou haast zeggen: “Waar was je toen de IKEA open ging en er lange rijen klanten stonden te wachten?”

Goh…. Ik had stiekum al rekening gehouden met zaken waar we rekening mee zouden moeten houden in “het nieuwe normaal” zoals:
1. Voorraden in de kantine aanvullen
2. Medewerkers benaderen voor bezetting van de kantine
3. Kleedkamers open
4. Douches en toiletten beschikbaar
5. Alles even hartstikke goed doorspoelen om legionella tegen te gaan
6. Anderhalve meter vakken maken op het terras en langs het veld
7. Meubilair op het terras opstellen
8. En al wat niet meer……Ohhh… wat ik wel veel hoorde zeggen was dat minister Hugo een dashboard ging ontwerpen, waarop hij alles kon meten. De APP heeft kennelijk helemaal afgedaan, inmiddels. Want daar heb ik geen woord meer over gehoord tijdens de persconferentie.
Goh…. ik weet ’t even niet meer….. en ik durf ’t bijna niet te schrijven (tot september..! Wat een horror!!!)

Herman Meijvogel