Een ambitieuze vereniging die verenigt!

Nieuwsbrief

Weet wat er speelt bij jouw vereniging. Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief.


Typ bovenstaande code over.

Mijmeringen van de voorzitter - deel 39

Mijmeringen van een voorzitter – 39
 


Ik lees de krant, volg het nieuws en besef me terdege, dat de hele wereld in de greep is van een overheerser, genaamd Corona. En Corona ontwikkelt telkens nieuwe aanvalsmethodes (varianten) om ons er onder te krijgen. De hele wereld? Nou… niet als ik de wereldkaart zie en daar waarachtig één rood vlekje op waarneem. Nederland.!! Een klein land, dat dapper rood kleurt. Waaruit – je kent vast je klassiekers zoals “Asterix en Obelix” – je zou kunnen opmaken, dat daar op een heel aparte manier gestreden wordt tegen het virus. En dat is zo.! Als enig land strijden we moedig tegen de “overheerser” Corona en durven we hier een “total-lockdown” uit te roepen. Daarmee houden we dapper stand tegen allesoverheerser Corona. Alles om het hem (of is het: haar?) zo moeilijk mogelijk te maken.
 
Bij dat rode vlekje op de kaart begint het nieuwe avontuur. Met een nieuwe PERSCO. Dat belooft natuurlijk wat. Met die nieuwe Minister voor – onder andere – Volksgezondheid: Ernst Kuipers. Hij moest -  potverdrie - nog beëdigd worden toen het OMT (Operational Management Team) hem al voor de voeten liep. Met berichtgeving dat we rekening moesten houden met het verplicht dragen van mondkapjes van het type Versie-2. Ja…verdomd.!! Versie-2 is een mondkapje met een betere kwaliteit dan die Versie-1 die we nu gebruiken. De kwaliteit van Versie-2 is beter – lees duurder – die van Versie-1. Ja, sorry hoor…. Dat “duurdere” was het eerste, wat door mijn complotgedachten schoot.
 
De inkt op de beëdigingsverklaring bij de Koning was nog niet droog, toen duidelijk werd, dat die verbeterde versie bovendien voorlopig niet eens voldoende te koop was. Later die avond hoorde ik een deskundige vertellen, dat de mondkampjes Versie-1 een bescherming van 95% boden. En de mondkapjes Versie-2 zelfs 98%.!! Ja… je moet GROOT denken, toch.? De attente lezer zal begrijpen, dat ik alleen maar kon denken: “Wat een klungelig gedoe, weer”.! Maar….daarvoor ben je zelf toch wel  “strijder” in dat rode vlekje op de wereldkaart, toch.? Nou... #trots!
 
Die nieuwe minister mag deze week gelijk beginnen met een nieuwe PERSCO. Samen met Mark. M&E en Irma aan de start van de nieuwe Haagse cultuur? Dat zou iets radicaals zijn, toch? Maar vòòr het zover is, is dat roodgekleurde Nederlandje al aardig in beroering.
 
Binnen de roodgekleurde grenzen dringt zich meer en meer de vraag op of we in verzet zullen blijven. Met andere woorden: Blijven we in lockdown.? Gaan we inderdaad in ons verzet van (deze) lockdown naar (de volgende) lockdown? Als we naar de niets-verhullende dagelijkse besmettingsgetallen kijken, mogen we dan concluderen, dat
het sluiten van niet-essentiële winkels;
het verbieden je volle haardos door de kapper te laten behandelen;
het sluiten van horeca, van theater, bioscoop; en
het “lamleggen” van sportmogelijkhedende afgelopen lockdown één besmetting minder heeft opgeleverd? Deze mijmeraar kan je dat bewijs niet leveren. Overigens….net zoals ik het tegendeel niet zou kunnen aantonen. Zou overigens iemand (?) aantoonbaar (in cijfers) kunnen maken, welk nut de lockdown heeft gehad? Verdraaid…. Heb ik vier weken in m’n eigen “bubbel” geleefd en sta ik aantoonbaar met lege handen: geen bewijs.!! Het enige wat aantoonbaar is, is dat ik ook een strijder ben in dat rode plekje op de wereldkaart… Moedig.! (of #braaf!)
 
Inmiddels – de PERSCO is nog niet begonnen – beginnen gemeenten en ondernemers, onder het motto “Leven is niet alleen NIET doodgaan”, te vragen om de lockdown te beëindigen. Ondernemers toe te staan hun winkels weer te openen, net zoals scholen weer hun leerlingen mogen ontvangen. Want zo zachtjes aan lijken we bij een punt beland, dat we binnen dat rode vlekje leren “frauderen”. Hoe dan? Afgelopen weekend zijn winkels - tegen de regels in - toch open gegaan.! En – dat zag ik in een TV-item - kun je best aan een nieuw paar, niet essentiële, schoenen kopen aan de achterdeur.  We leren “frauderen”. Of – maar nou gaat mijn “complotbrein” echt op de loop – zou het de intentie van de overheid zijn om ons dat aan te leren.? Want….kijk ik even naar de andere kant van de Noordzee zie ik een Prime-Minister (Johnson) die zijn stinkende best doet om aan zijn kiezers te laten zien hoe je – tegen alle regels in – een tuinfeestje organiseert…. Een loopje neemt met de regels. Kortom….fraudeert.!!
 
En dan is het zover. Vrijdagavond 19:00 uur. Het tijdstip is niet veranderd, mijn stoel vòòr de buis en het bordje op schoot ook niet. Dat zal de nieuwe bestuurscultuur van het kabinet dus geen extra duwtje geven. En we blijven – zo horen we van M&E - nog steeds in lockdown.! Waarbij weliswaar de “teugels” iets worden gevierd.
Zo mag iedereen weer sporten – tot 20:00 uur – maar publiek… HO MAAR.!! Publiek bij sportwedstrijden mag nog steeds niet. Die blijven buiten de hekken van het sportcomplex.
De horeca en de cultuur… blijven “beteugeld”, dus dicht.! Onze sportkantine = horeca. Dus blijft dicht.!!
We gaan gewoon van de ene naar de volgende lockdown. 
Jongens, ladies natuurlijk òòk… wat een verrassingen allemaal weer, vanavond. Net als jullie mag deze “strijder” nog een paar weken in z’n bubbel blijven strijden! In dat (Neder)landje,  wat op de kaart zo moedig rood kleurt. En strijd blijft leveren tegen de Corona-overheerser. Houd stand.! Hou vol.!!
 
Herman Meijvogel
(voorzitter)