Een ambitieuze vereniging die verenigt!

Nieuwsbrief

Weet wat er speelt bij jouw vereniging. Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief.


Typ bovenstaande code over.

Mijmeringen van de voorzitter deel 13

Mijmeringen van een voorzitter
Daar gaan we weer. De zoveelste persconferentie van Mark & Hugo. En deze belooft wel heel weinig goeds. In ieder geval niet voor de sportverenigingen en de horeca. Ook heel spijtig voor de Horeca, natuurlijk waar veel ondernemers hun stinkende best gedaan hebben om alles binnen gezonde banen te geleiden. Horeca en sport liggen bij de witte (medische hoek) jassen community van het OMT, en dus ook bij het kabinet, kennelijk onder vuur. Door horeca en sport  aan te pakken, denkt men in die kringen corona te kunnen bestrijden. Beide doelgroepen – horeca en sport - scoren enerzijds elk veel minder dan 5% van de achterhaalde oorzaken van coronabesmettingen, maar krijgen anderzijds de hardste klappen. Je proeft inmiddels mijn frustratie.
 
Medio september keken we met verwonderde blikken naar de Belgen, die het in hun “bolle hoofd” durfden te halen om Nederland code ROOD toe te kennen. En daarmee hun landgenoten eigenlijk terugriepen naar België. Overigens werden zij heel snel gevolgd door de Duitsers, die hetzelfde deden en de “blijvers” toezegden, dat ze bij thuiskomst twee weken quarantaine te goed hadden. En die Duitsers hebben, mijns inziens, echt wel iets met handhaven. Hadden die Duitsers en Belgen het dan helemaal verkeerd, of hebben M&H getreuzeld met nieuwe maatregelen. Och…. Laat ik niet het politieke – voor mij hellende – vlak op “schieten”.
 
Dus….. ik zit er dan ook helemaal klaar voor. Voor die persconferentie, dus. Heb me vanmiddag stevig voorbereid aan de hand van menig persbericht van de alweer uitgelekte maatregelen. En ook de nieuwe matrix, die M&H in de toekomst menen te moeten volgen met daarin maar liefst vier categorieën van risiconiveaus. Of het er daarmee makkelijker en voorspelbaarder voor ons, landgenoten, op wordt, valt – mijns inziens - nog behoorlijk te bezien.
 
Maar goed…. Wat zijn de feiten voor ons, voetbal- en biertjesliefhebbers. Wat staat ervoor ons op het hoofdmenu van M&H. Nou… onze kantine was al dicht. Geen drup meer te koop. En de “tent” blijft dicht, aldus M&H. Publiek is nog steeds niet welkom op de sportcomplexen. En niet meer in de horeca, want die gaat ook vier weken dicht.
 
Daarnaast moeten we ook de kleedkamers potdicht houden. En dat kan, omdat ook de competities stilgelegd worden.! Voorlopig – vanaf woensdag, 14 oktober, aanvang 22:00 uur - geen voetbalwedstrijden op ons sportcomplex.! En wat betekent dit voor de trainingen? Nou…. Dan komt die maatregel van “niet meer dan 4 personen bij elkaar” om de hoek kijken.  Zowel binnen als buiten geldt die regel. En daar - zo beloofden M&H eenieder, die naar de persconferentie keek - gaat op gehandhaafd worden. Ik lees daaruit dat ook trainingen voor senioren dus niet meer kunnen….
 
En als klap op de vuurpijl, blijkt dat van die wedstrijden niet alleen voor de senioren te gelden. Tot en met de 17 (of is het tot en met 18? ) mag blijven sporten, maar….. niet in wedstrijdverband. Eigenlijk alleen trainingen, dus. Of het moet een onderling SJC-partijtje worden, want daar blijkt zelfs op de websites van de overheid wel toestemming voor te bestaan. Overigens mogen ook de ouders de voetballende jeugdleden het sportcomplex NIET betreden.
 
Sjonge…. Alle beperkingen overziend, meenden we het net leuk voor elkaar te hebben. Eerst in plaats van de kantine een tent laten plaatsen, opdat we het coronarisico tot een absoluut minimum konden beperken. Want… in zo’n tent “tocht” ’t altijd, natuurlijk, en daar houdt Corona niet van. Toen dan de kantine (lees: tent)  niet meer gebruikt mocht worden en publiek langs de lijn verboden werd, dachten we ons product ‘voetbal’ middels de stream van onze lokale trots BO (BollenstreekOmroep)  in de huiskamers te kunnen brengen. Dat die eerste stream ook gelijk een oorverdovend succes was, moge blijken uit de bezoekers. BO wist er ruim 1.600 te registreren. Meer dan 1.600 kijkers..!! Vermenigvuldig dat maar gerust met twee, want meestal kijk je toch niet alleen, maar met minimaal twee personen. Of meer..!!! Moeten we voorlopig dus ook mee stoppen…..
 
En ’t wordt potdorie nog erger. Want M&H zijn nog altijd aan het woord. En ik hoor ‘m – ik laat voor de goede vrede even in het midden wie – zeggen, dat er eigenlijk sprake is van een gedeeltelijke LockDown. Die zeker vier weken gaat duren (over twee weken wel een evaluatiemoment) en mogelijk nog langer..!! En over kan gaan in een totale LockDown.
 
Dit alles heeft te maken met de exponentiële stijging van de besmettingen. Vandaag bijna 7.400. Als je dat met 30 dagen vermenigvuldigd kom je op zo’n slordige 222.000 besmettingen per maand, maal 12 is dat dan op jaarbasis zo’n 2,6 mio. Pfff…….
 
Er moet dus iets veranderen, daar ben ik het grondig mee eens. Zorgmedewerkers in de ziekenhuizen gaan deze aantallen besmettingen echt niet kunnen managen, toch? En dat voor dat beetje applaus….ach…. laat maar.
 
Die exponentiële stijging blijken M&H niet zozeer aan de door hen in het recente verleden genomen maatregelen te wijten, maar vooral aan ons aller gedrag. We moeten strenger zijn op ons eigen gedrag. En eerlijk gezegd kan ik me daar best wel enigszins in vinden. Net zoals ik, hebben een flink aantal andere aanwezigen tijdens de jubileumwedstrijd tegen Purmersteijn, wel mogen constateren, dat er ook binnen de SJC-gelederen wel enkele zaken voor stevige verbetering vatbaar waren. Daar hoeven we echt onze kop niet voor in het kunstgras te steken. Alleen hoeven we daar nu als bestuur even niet al te veel aan te doen. Want door de maatregelen van M&H, zoals geen wedstrijden, geen publiek, geen trainingen, geen kleedkamers, geen tent, etc. etc. ligt ’t voorlopig dus wel even allemaal heel erg stil op het sportpark Lageweg.
 
Vier weken gedeeltelijke LockDown hield men ons voor. En misschien wel een stukje langer. Betekent, dat we elkaar weer even veel minder gaan zien. Blijf gezond, let op jezelf en andermans gezondheid en hopelijk tot ziens over enkele weken.
 
Herman Meijvogel
(voorzitter)