Een ambitieuze vereniging die verenigt!

Nieuwsbrief

Weet wat er speelt bij jouw vereniging. Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief.


Typ bovenstaande code over.

Mijmeringen van de voorzitter, deel 17

Dinsdag – persconferentiedag. Nou hadden we de dag er voor al iets van het Veiligheidsoverleg mogen vernemen. Een voorproefje op de persconferentie. De 25 burgemeesters van de veiligheidsregio’s waren weer bij elkaar geweest en die “lekken” in de regel al een behoorlijk “tipje-van-de-sluier”. En de heer Bruls, de voorzitter van dat Veiligheidsoverleg, wist maandagavond al te melden, dat de viering van Kerstmis in jaargang 2020 niet hetzelfde zou zijn als die van voorgaande jaren. Klonk natuurlijk al onheilspellend genoeg, toch..?
 
En dan…. twee uurtjes (16:45 uur) voordat de persconferentie begint….een persbericht van het RIVM. Daarin wordt gesteld, dat het nog tot begin of half januari zal duren, voordat de besmettingscijfers in Nederland voldoende zijn gedaald om de coronamaatregelen te versoepelen!!
 
Nou… zet dat, met de nu nog geldende maatregelen, maar even op een rij. Dit klinkt voor de horeca helemaal niet goed! De kerstman zal straks net als Sinterklaas thuis (TEAMS en ZOOM) mogen werken. Ook de kerstmenu’s lijken kennelijk nog niet samengesteld te hoeven worden, dus ook de tafelreserveringen mogen we ook nog even vergeten. Dat wordt dus waarschijnlijk ook gewoon geen huis vol met gastronomische visite. ’t Lijkt er op, dat het allemaal in wel zeer beperkte kring – vier personen - zal moeten gaan plaatsvinden.
 
Dus…. op het “Moment Suprème”  - klokslag 19:00 uur – zat ik behoorlijk bedremmeld, misschien wel chagrijnig, te wachten op de woorden van M&H. Bordje/schootje, maar echt trek…… nee totaal niet.
 
M opent met de gebruikelijke complimenten – even “gladjes” binnenkomen - dat we met z’n allen toch maar weer gezorgd hebben, dat we de “bocht” hebben kunnen maken. Waarmee bedoeld wordt, dat de trend van het aantal besmettingen dalend lijkt. Om vervolgens te zeggen, dat de horeca dicht blijft en we in gedeeltelijke lockdown blijven. Wel laten we de maatregelen van 14 dagen geleden los. Zo…. Dat betekent in ieder geval voor onze senioren, dat ze weer kunnen gaan kwartetten. Dus in viertallen kunnen gaan trainen. Maar wel op 1½ meter afstand van elkaar, ja…..
 
Het heeft volgens M&H ook allemaal te maken met de routekaart en hoe je die moet lezen. Die routekaart kent vier niveaus, te weten
  1. Waakzaam; er worden wekelijks zo’n 8.500 besmettingen geregistreerd
  2. Zorgelijk; wekelijks zo’n 8.500 tot 25.500 besmettingen
  3. Ernstig; wekelijks zo’n 25.500 tot 42.500 besmettingen
  4. Zeer Ernstig, wekelijks meer dan 42.500 besmettingen
Een groot deel van ons land staat nu op ZEER ERNSTIG en een nog groter deel op ERNSTIG. En voor enige versoepeling moeten we op z’n zachtst gezegd terug naar situatie 1 of 2, dus naar ZORGELIJK, maar liever nog naar WAAKZAAM. Kortom…. We zijn er echt nog niet.
 
En nee… er is nu nog geen enkele ruimte om de tent (lees: kantine) weer in gebruik te stellen, noch kleedkamers te gaan gebruiken. En nog fijner zou zijn, als we de ouders langs de lijn zouden kunnen zien staan om naar de verrichtingen van hun kinderen te kijken. Helaas.!!
 
Toch krijgen theaters, musea, bioscopen, dierentuinen en pretparken vanavond te horen, dat zij weer enigszins aan de gang mogen. Ook de bibliotheken, casino’s en sekswerkers (waarom moet ik gelijk aan mondkapjes denken..?) mogen weer aan de slag. Maar het woord sportparken wordt niet gebezigd. Komt niet uit de mond van M, noch uit die van H. Mijn chagrijnigheid verdwijnt voor geen millimeter…
 
Voor de langere termijn komt daar de zekerheid voor de Sint Nicolaasviering. Die mogen we met maximaal vier personen – op 1½ meter afstand - thuis vieren. Klinkt niet echt gezellie… En voor wat onze club betreft…. we vinden voor onze jongste leden vast een alternatieve viering.!!
 
Wat betreft de mogelijkheden om Kerstmis met de familie te vieren, blijft het allemaal onduidelijk. Niemand van dit kabinet, maar dan ook werkelijk niemand, waagt zich aan een voorspelling. Ondanks het “gezuig” van het journaille tijdens deze persconferentie om die duidelijkheid toch in hun nieuws te kunnen opnemen.  Met “lege handen” mogen ze terug naar hun redacties….
 
De KNVB heeft een week geleden het “Plan B” gelanceerd, waarin zij stelt, dat de competities uitgespeeld zouden kunnen worden – overigens zonder P/D (promotie/degradatie) competities – als tenminste in het weekend van 16/17 januari weer begonnen kan worden met voetbal. Als dat door kan gaan, dan zou de competitie eind juni afgerond kunnen worden. De moed zakt me toch in de schoenen. Want dat gaat uiteraard gepaard met doordeweekse wedstrijden (misschien wel in Meppel of Hoogeveen) en een dubbel programma tijdens Pasen en Pinksteren.  Heel eerlijk gedacht, zie ik dat niet gebeuren. Een stevige depressie met veel regen, of een vriesperiode zal al snel “roet-in-‘t-eten” gooien.
 
Vrijdag is er een ingelast overleg met de belangenorganisatie, de COH, over dat Plan-B. En om dan in te stemmen met de voornemens van de KNVB in een onzekere periode (regen, vorst, afgelastingen) lijkt me erg moeilijk.  In deze onzekere periode kan er toch niemand met zekerheid stellen, dat die competitie uitgespeeld gaat worden? Ik durf die garantie niet te geven.
 
Ik kom inmiddels tot de conclusie, dat ik me in deze “mijmeringen” dus weer niet van mijn meest positieve kant heb laten zien. Kan er ook niets aan doen, want veel positiefs heb ik niet uit de woorden van M&H kunnen oppikken. Ik begin steeds meer te denken, dat we elkaar voor de jaarwisseling niet op het sportpark tegen zullen gaan komen. Maar…. hou in ieder geval vol, blijf alsjeblieft gezond en zorg voor jezelf en iedereen om je heen.
 
Herman Meijvogel
(voorzitter)