Een ambitieuze vereniging die verenigt!

Nieuwsbrief

Weet wat er speelt bij jouw vereniging. Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief.


Typ bovenstaande code over.

Mijmeringen van de voorzitter deel 18

Nou….de afgelopen weken waren, in mijn optiek, best roerig. Niet, dat er wat op de sportparken gebeurde, hoor.  Nee….. GEEN BAL, zou ik haast zeggen. (behalve natuurlijk op de zaterdagen bij SJC op het sportcomplex Lageweg, waar het enthousiaste voetbal door de jeugd oogstrelend was). Gelukkig draait de nieuwbouw als één van de weinige activiteiten op het sportpark Lageweg wel door en ook nog eens op schema. En dan heb je het met de activiteiten op het complex wel gehad.
 
Maar daarbuiten werd behoorlijk geroerd.  Black Friday roerde haar “staart”. Wat voor grootschalig bezoek aan winkelcentra zorgde. Zo grootschalig, dat er op enig moment door enkele burgemeesters van de veiligheidsrisico’s besloten werd dat ook winkels eerder ‘dicht’ moesten Maar de volgende dag gewoon weer open mochten. En niet alleen Black Friday was daar verantwoordelijk voor, maar bijvoorbeeld ook de Sinterklaasinkopers droegen een flink aan bij. Ondanks niet-lokale – lees: alle online - aankopen en “boven-het -hoofd-groeiende” werkzaamheden voor de bezorgers ten spijt was er “geen-redden-aan”. Daar waar pakketbezorgers verzopen door het werkaanbod, verzopen de horecaondernemers, omdat ze dicht moesten blijven.  
 
Dat wekte natuurlijk verbazing, wat zeg ik… verbijstering, bij de horecaondernemers. Verbijstering, die ik donders goed begrijp. Want heel veel horecaondernemers hadden en hebben hun zaakjes op de 1½ meter orde. En alle andere maatregelen, zoals handen wassen, looproutes, etc. met veel geld allemaal voor elkaar. Zij mochten nu constateren, dat de overheid niet bij machte was om de drukte in hun straten te managen. Ik begrijp die frustratie van de ondernemers. Zeker, als ik tijdens een praatprogramma op TV (’s avonds laat) ene Frits Wester tegen enkele vertegenwoordigers van de horeca hoor raaskallen, dat de overheid er ook niets aan kan doen, omdat niemand binnen hun gelederen iets van het coronavirus snapt, noch er iets van begrijpt.
 
Toen ging bij mij “het-licht-uit”. Nou vraag ik je… niemand in “Haagse kringen” (en misschien ook wel binnen de veiligheidsregio’s) die iets van het coronavirus snapt of begrijpt! Als die Frits Wester nou ook nog eens gelijk zou hebben…? En dat die “kringen in Den Haag” dan met al die onwetendheid in de kontzak durven te besluiten, dat
de horeca dicht moet;
Of dat er slechts met viertallen teamsport beoefend mag worden;
Of dat ouders niet op het sportcomplex naar hun kinderen mogen kijken. En dus buiten de hekken – soms op meer dan levensgevaarlijke plekken -  mogen toekijken;
Dat ook onze horeca – ik bedoel onze tent / kantine – niet open mag.!! 
Daarnaast namen die “Haagse Kringen”  ook nog eens een – overigens richting ziekenhuizen en hun personeel – terecht genomen besluit om vuurwerk rond oud / nieuw te verbieden. Wat er dan weer zorgt, dat zo links en rechts in een aantal gemeenten men der maar enkele weken eerder een “feest” van denkt te mogen maken. Daarmee zorgend voor rellen. Maar vooral overlast bij bewoners in diverse steden en woonwijken en “pesten” van hulpverleners, die er ook niets aan kunnen doen…
Er bekruipt me en meer dan onheilspellend gevoel… ’t Is nog niet eens Kerst of Oud/Nieuw..!!
 
Vlak vòòr de persconferentie – op maandag 7 december – liet ook de KNVB nog even van zich horen. Door ongeveer 1.000 clubshirts van verschillende clubs op een verlaten (Malie)veld neer te leggen in de vorm van het woord “STIL”. Om daarmee te symboliseren, dat de voetballers op z’n zachtst gezegd in ieder geval weer wilden gaan trainen…
 
En dan bereikte ons afgelopen donderdag het bericht, dat de KNVB had besloten PLAN-B in te voeren. De competities van, onder andere, de Hoofdklassen niet meer voort te zetten. Maar… dat ons vlaggenschip - ‘t 1ste – per 16/17 januari 2021 opnieuw mag beginnen in een halve competitie. Hadden wij als bestuur, in samenspraak met de Technische Staf, niet voor gekozen. Wij wilden graag doorgaan met de inmiddels verdiende punten. Soms zit ’t mee, maar soms ook verschrikkelijk tegen.
 
Ja…. Een roerig wereldje zo net buiten onze voetbalvelden….. Je begrijpt, in welke gemoedstoestand ik weer – bordje / schootje – op Mark en Hugo zat te wachten, afgelopen dinsdag. Niet echt in mijn vrolijkste humeur, dus….
 
En dat humeur werd er, al naar gelang de Persconferentie duurde, niet beter op.
Horeca bleef tot medio januari gewoon dicht.
Voetbal… idem dito
Voor het – betaalde – voetbal misschien een proef met twee wedstrijden waar 1.500 toeschouwers als proef zouden worden toegelaten (NEC en Almere City) in januari.
En men zou gaan onderzoeken of de leeftijd voor trainingen verhoogd zou kunnen worden naar 27 jaar. ’t Eerste waar ik aan dacht, was natuurlijk de ervaring, die daarmee “aan de kant” moest blijven. Daarmee ‘en passant’ richting KNVB aangevend, dat PLAN-B onuitvoerbaar was. 
Toen door een journalist de vraag gesteld werd, hoe de maatregelen met betrekking tot horeca, sport  en cultuur onderbouwd werden, werd door M ‘slechts’ verwezen naar het buitenland. Waar deze maatregelen ook genomen waren. Van enige – wetenschappelijke – onderbouwing was geen enkele sprake. Daar waagden M&H zich tegenover het aanwezige journaille in het geheel niet aan. Zou die “Frits Wester”  het dan toch bij het rechte eind hebben? Dat ze niets begrepen van het coronavirus?
 
Dan H. die ons nog meedeelde, dat het aantal bestelde vaccins vooralsnog maar voor de helft geleverd zou worden aan ons land…. Heb je enig idee hoe het met mijn humeur zat? Ver beneden het vriespunt. De temperatuur, waarop die vaccins bewaard moeten worden.
 
Kortom… tot half januari zal de gedeeltelijke  lockdown ons lot blijven. Dan kunnen we gelijk PLAN-B van de KNVB wel op de buik schrijven. Daar gaat echt niet van de grond – of op onze velden - komen op deze manier.
 
En als klap op de vuurpijl (hoewel er sprake is van een vuurwerkverbod) de mededeling, dat als we ons gedrag niet zouden aanpassen, M niet uit sloot om vòòr Kerst een nieuwe Persconferentie met verdergaande maatregelen in OUTLOOK te plannen. Een extra persconferentie… NEE..!!!.
 
Ik hoop, dat jullie allemaal toch in staat blijken er een leuke Kerst van te maken. En een onvergetelijke  jaarwisseling. Want dat worden dagen, die je nooit meer zult vergeten. Deze pandemie zal als een behoorlijk litteken in onze ziel achterblijven.
 
Herman Meijvogel
(voorzitter)