Een ambitieuze vereniging die verenigt!

Nieuwsbrief

Weet wat er speelt bij jouw vereniging. Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief.


Typ bovenstaande code over.

Mijmeringen van een voorzitter (8)

Deze week werd het protocol om het betaald voetbal weer aan de gang te krijgen bekend.
Smullen, denk je dan. Er wordt gewerkt naar een normale “voetbal”-situatie.
Volgens de krantenmedia staan de KNVB plannen op tientallen A-viertjes die in de vorm van een 7 stappenplan aangeboden werd aan Minister Van Rijn.
Een plan wat begon op 8 maart 2020, toen alle wedstrijdsporten werden stilgelegd, en loopt tot 1 januari 2021 om de stadions weer gevuld te krijgen.
En dat – die 1 januari 2021 - zet je aan het nadenken.
Zou er ook zo’n 7-stappenplan gelanceerd gaan worden voor het amateurvoetbal?
En zou dat dan vergelijkbare tijdstippen kennen?

Zou dat dan ook tot 1 januari 2021 moeten gaan duren?
Daar durf je toch niet aan te denken??
 
In de opzet van het betaalde voetbal zijn inmiddels Fase-1 en Fase-2 verledentijd. Die hebben we gehad. Resten dus nog 5 stappen in het plan.
Nou heeft de minister (Van Rijn) in ieder geval positief op het KNVB-protocol gereageerd.
Hoewel er voor hem nog wel (voornamelijk financiële) onduidelijkheden zijn.
Maar wel  liet hij weten, dat het OMT (het Operationeel Management Team dat de regering telkens adviseert bij nieuwe beslissingen of versoepelingen) eind juni het kabinet mogelijk kan adviseren om eerder dan per 1 september volledige trainingen of zelfs oefenwedstrijden toe te staan.
Dat zou natuurlijk fantastisch zijn, als alles “naar-voren” geschoven kan worden.
Ik mijmerde het vorige week al: “Stel je voor, dat het sportcomplex weer open gesteld wordt!”
 
Gelet op vorenstaande moeten we op dit moment dus wel gaan nadenken of er gewerkt moet gaan worden aan een mogelijk, tijdelijk oefenschema – en daarmee aan het maken van afspraken met mogelijke tegenstanders – voor de (selectie)teams voordat het nieuwe seizoen begint.
 
En moeten we ingangen zoeken om de ouders van onze kinderen tijdens de training toch op het sportpark te mogen toelaten.
Het is me een behoorlijk doorn in het oog, dat – en ik heb het zelf gezien – ouders op het fietspad langs de Van Berckelweg staan om de verrichtingen van hun kinderen te kunnen zien.
Overigens…. zag ik datzelfde bij Quick Boys in Katwijk. Ook daar ouders op de stoep van de straat langs het sportcomplex en dus ook daar een onbegrijpelijke situatie.
Want, laten we even met z’n allen vaststellen, dat voetbalvelden immers over het algemeen een uitloopstrook van 4 meter kennen. Dat is de strook tussen het hekwerk en de belijning. Meer dus dan de 1½ meter, waar de ministers het altijd over hebben.) Hekken om de velden die een fraaie afstand  vormen tussen trainingsveld en toeschouwers. Dus dat zou toch allemaal voldoende moeten zijn.
 
Groter lijkt het probleem, denk ik, dat iedereen door dezelfde poort (de looproute) naar binnen mag en door een andere poort het sportcomplex geacht wordt te verlaten.
Te grote mensenstromen, schat ik in, maar daar zou toch ook een werkbare oplossing voor gevonden moeten kunnen worden.
 
Natuurlijk gaan we de adviseur van de KNVB vragen of er ook een dergelijk stappenplan voor de amateurs in het vooruitzicht ligt. Want… dan kunnen we daarmee aan het werk.
 
Tot spoedig.!
Herman Meijvogel