Een ambitieuze vereniging die verenigt!

Nieuwsbrief

Weet wat er speelt bij jouw vereniging. Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief.


Typ bovenstaande code over.

Mijmeringen van een voorzitter deel 23

’t Is weer “Persconferentiedag”. Met vanavond rond 19:00 uur een optreden van het duo M&H over de coronamaatregelen voor de eerstkomende paar weken. Dus zit ik vanavond – vlak vòòr een vergadering met beide andere DB-leden (Michel en Kees) voor de buis. Waarom..? Om te horen, wat voor maatregelen er echt gaan versoepelen. Want…. net als voorgaande weken is er – voorafgaand aan de persconferentie - weer in overvloedige mate “gelekt”  in het Haagse. Man, man, man….wat zijn er weinig politici, dan wel de hen terzijde staande ambtenaren, die hun lippen stijf op mekaar kunnen houden.
 
Vrijdag begon het al met Wopke, onze Minister van Financiën, die wereldkundig maakte, dat de scholen binnenkort weer de deuren zouden openen voor de basisschoolleerlingen. En op zo’n moment denk ik: “Sinds wanneer  ben jij de Minister van Onderwijs..??”
 
Betekent evenwel, dat, zo er sprake is van deze versoepeling, de schooldeuren dus open gaan. Goed voor de ouders en zeker ook voor de kinderen. En voor de leerkrachten…(?)  Zo is mijn vrouw als leerkracht werkzaam in het basisonderwijs en mag volgende week weer aan de slag. In de school en met de leerlingen. Gevraagd naar de risico’s voor deze leerkrachten, nu er een overheersende Engelse variant rondsluipt, luidt het antwoord, dat men dat niet zeker weet. Er schijnen inmiddels zo ontzettend veel onderzoeken uit binnen- en buitenland voorhanden te zijn, dat men daar niets zinnigs meer over kan zeggen. Want, al die onderzoeken komen niet altijd met dezelfde conclusies. De conclusies spreken elkaar zelfs nogal eens tegen. Ja….. en wat moet je daarmee. In eerste instantie denk ik, als volslagen leek, dan aan “chaos”. Maar ja…. de chaostherapie is natuurlijk ook een therapie. Zijn dikke boeken over geschreven.
 
Al gauw lijken er ook enkele andere versoepelingen uit de “lekkende Haagse” hoek tevoorschijn te  komen. Eén van de versoepelingen zou zomaar kunnen worden, dat je bij winkels, die nu nog stijf op slot zitten, je inkopen bij de voordeur mag gaan ophalen. Nou… dat was niet tegen dovemans oren gezegd, want met de snelheid van het licht opende een zeer grote Zweedse woninginrichter bij al haar blauw-gele vestigingen drive-through-mogelijkheden.  Om alsnog weer hun waren aan hun klanten te kunnen leveren.
 
Goh…. als je nou even doordenkt – dezerzijds ontluikt de ondernemende geest - een drive-through waar je een tapbiertje zou kunnen ophalen….  Een tapbiertje is toch ook al maanden geleden. Dat moet toch een wereldidee zijn? Maar ja… of dat het onder de huidige omstandigheden haalt? Nee…. denk ’t niet….
 
Inmiddels – de Persconferentie moet nog beginnen - ook geluiden van onze KNVB. Die meldt, dat als (!) de competitie dit seizoen (?) niet wordt hervat, men denkt aan een competitie om de - ter plekke in Zeist verzonnen - Regio Cup. Kleinschalige en regionale toernooien voor de amateurverenigingen met als voordeel minder lange reisafstanden en kans op lokale derby’s. Daar “delibereerden” we in deze column in november al over met elkaar. Toen al hadden we weinig of geen fiducie over een (on)mogelijke herstart van de voetbalcompetitie. Overigens lees ik een paar regels verder, dat Zeist nog altijd mogelijkheden ziet tot het uitspelen van de eerste seizoenhelft, dan wel het opdelen van de seniorencompetities in twee poules. En dat ze daar in de loop van deze of volgende week een standpunt over in zullen nemen. 
 
‘k Weet niet, hoe het u als lezer dezes op dit moment vergaat met al die ideeën. En de haalbaarheid daarvan. De enige zekerheid, die ik op dit moment zie, is dat M&H over enkele minuten zullen gaan oreren, dat de lockdown nog (zeker) doorgaat tot begin maart. En dat dat weinig perspectief gaat bieden.
 
En inderdaad…. De heren M&H zijn weer van het beeld verdwenen. En wij blijven achter met de inmiddels opgemaakte balans:
een lockdown tot tenminste 2 maart;
- de avondklok blijft nog even gehandhaafd en er is geen uitspraak gedaan tot wanneer;
- mijn vrouw, die vanaf aanstaande maandag weer op school met de leerlingen aan het werk mag;
- De middelbare scholen die moeten wachten tot tenminste 2 maart;
- Waarmee dus voor het voetbal tot die tijd ook NIETS verandert;
- OK…. wel jeugdvoetbal, maar voor de senioren nog altijd een voetballockdown;
- Nog steeds geen ouders langs de lijn;
- Maar één persoon thuis ontvangen
- En daarmee dus hooguit twee personen, die bij elkaar mogen zijn;
- Wat weer inhoudt, dat het trainen voor senioren ook maar met tweetallen mag;
- En ik….. blijf  me nog immer een luxe holbewoner voelen.

Ohhhh…. En inmiddels heeft Zeist (KNVB) beslist, dat de competities op de hoogste niveaus in het amateurvoetbal – 2e en 3e Divisie en Hoofdklassen – uiterlijk in het weekeinde van 10 en 11 april moeten worden hervat. Dat wordt dan een halve competitie – de inmiddels gestarte eerste seizoenshelft – zodat ook nog promotie en degradatie mogelijk zijn. En de teams moeten daarvoor tenminste een maand tevoren zonderbeperkingen moeten hebben kunnen trainen. Toch een klein voetbalstipje aan de horizon, toch..?

Ik wens jullie de komende weken sterkte, hoop, dat die Engelse variant ons bespaard blijft en dat de vaccinaties nu eindelijk op gang komen.
Hopelijk tot spoedig ziens.!!
 
Herman Meijvogel
(voorzitter)